Is een tweedehands scooterhelm veilig?

De aanschaf van een nieuwe scooterhelm is niet goedkoop. De kosten kunnen al snel oplopen tot aan de €100,- als je een helm wilt kopen die aansluit bij je behoeften. De gedachten om eens te kijken naar een tweedehands scooterhelm is daarom niet onlogisch. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en ook prima, toch? In deze blog nemen we jou mee of het verstandig is om een tweedehands scooterhelm te kopen en of dit überhaupt veilig is.

Wel of niet een tweedehands scooterhelm kopen

Het kopen van een tweedehands scooterhelm is niet verstandig. Een scooterhelm is er om je veilig te houden op het moment dat je een ongeluk meemaakt. Het is daarom van extreem belang dat op het moment dat je de helm nodig hebt om jou te beschermen deze zijn werk goed doet. Op het moment dat je een gloednieuwe scooterhelm aanschaft ben je er van verzekerd dat deze van de kwaliteit is die nodig is om je te beschermen. Deze garantie heb je niet bij het aanschaffen van een tweedehands scooterhelm.

Dit klinkt natuurlijk wat kinderachtig want ook tweedehands scooterhelmen kunnen natuurlijk gewoon nog van de kwaliteit zijn dat ze je beschermen op het moment dat je een ongeluk meemaakt. Het nadeel is echter dat je niet precies weet wat er met de helm is gebeurd. De verkopende partij wil van de scooterhelm af en is daarom misschien niet altijd eerlijk over de geschiedenis van de helm. Is de helm namelijk al eens eerder gevallen of heeft er ooit eens iemand een ongeluk meegemaakt met deze helm dan kan het zomaar zo zijn dat de scooterhelm van binnen kapot is en niet meer de gewenste bescherming biedt. Van de buitenkant is dit wellicht niet te zien maar van binnen zijn er zaken niet meer op orde.

.. redenen om niet voor een tweedehands scooterhelm te gaan

Het kopen van een tweedehands scooterhelm is wegens veiligheid af te raden. Maar wat zijn nu precies alle redenen om niet voor een tweedehands scooterhelm te gaan? Wij hebben de voornaamste redenen voor je verzameld.

Reden 1: Schade

Een tweedehands scooterhelm kan mogelijk schade bevatten. Op het moment dat een scooterhelm wel eens gevallen is of een ongeluk heeft meegemaakt is de kans aanwezig dat er schade is ontstaan in de helm. Je hoeft dit niet altijd te kunnen zien zonder dat de schade er wel kan zijn. Het is daarom niet slim om een tweedehands scooterhelm te kopen omdat deze wellicht niet meer de bescherming biedt die je nodig hebt wanneer je met hoge snelheden het verkeer instapt.

Reden 2: Hygiëne

Een scooterhelm overkopen is verre van hygiënisch. Het onderhoud van een scooterhelm is belangrijk want het zorgt ervoor dat de scooterhelm in de juiste staat verkeerd. Maar ook is het belangrijk met het oog op hygiëne. Is de scooterhelm namelijk nooit goed schoongemaakt kan deze vies zijn en wanneer dit over langere periodes gebeurd is de kans groot dat er schimmels of andere zaken ontstaan in de helm. Op dat moment is het niet meer handig de helm te gebruiken en is het overstappen naar een nieuwe scooterhelm de meest verstandige optie.

Reden 3: Keurmerk

Als je een scooterhelm tweedehands koopt is de kans aanwezig dat deze niet over een keurmerk beschikt. Er is namelijk geen manier van controleren omdat een eventueel keurmerk waarschijnlijk al lang verlopen is. Daarnaast is er een risico dat de verkopende partij wellicht niet volledig eerlijk is over de aanwezigheid hiervan. Een keurmerk is essentieel om de garantie te bieden dat de scooterhelm bescherming biedt in een noodsituatie. Koop daarom nooit tweedehands en voorkom dat je een helm hebt zonder keurmerk.

Reden 4: Levensduur

Ook al is een scooterhelm goed onderhouden, had het bij aanschaf een keurmerk en is er nooit schade geweest is het verstandig alsnog deze helm niet over te nemen simpelweg door de levensduur. De levensduur van een scooterhelm is niet oneindig en eens in de zoveel tijd is het verstandig om de scooterhelm überhaupt te vervangen. Kies daarom voor de veilige optie en schaf een nieuwe scooterhelm aan.

Levensduur van een scooterhelm

De levensduur van een scooterhelm is niet oneindig zoals ik eerder aangaf. Een helm verliest zijn bescherming in de loop van de tijd. Wanneer dit precies gebeurd is moeilijk te zeggen. We houden als standaard aan dat een helm na ongeveer 5 jaar toe is aan vervanging. Heb jij dus een scooterhelm en is deze 5 jaar oud ga dan eens langs een expert om deze te controleren. Weet je het niet zeker dan is het verstandig om een nieuwe helm aan te schaffen om zo te voorkomen dat wanneer je een ongeluk hebt je te maken krijgt meer letsel omdat de scooterhelm zijn werk niet goed deed.

Ga altijd voor een nieuwe helm

De conclusie is dus simpel. Kies altijd voor een nieuwe helm om zo te voorkomen dat je voor vervelende situaties komt te staan. Een beschadigde helm kan er namelijk voor zorgen dat wanneer je een ongeluk hebt je voor meer letsel komt te staan. Met een scooterhelm die van goede kwaliteit is kun je dit voorkomen. Heb je hulp nodig bij het kopen van een scooterhelm neem dan eens een kijkje op onze website. Wij hebben de beste scooterhelmen op de markt voor je verzameld zodat jij altijd de juiste scooterhelm koopt.

Meer blogs

ABS buitenschaal: bescherming voor je scooterhelm

Als je op zoekt bent naar een nieuwe scooterhelm heb je het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: een ABS buitenschaal. Als snel heb je door dat dit iets te maken heeft met de bescherming van een scooterhelm. Maar wat ABS nu precies is en waar het voor staat is...

Lees meer

Welk keurmerk moet een scooterhelm hebben?

Dat je als je scooter wilt rijden in Nederland een scooterhelm moet hebben mag geen verrassing meer zijn sinds begin 2023. Maar wat veel Nederlanders niet weten is dat het dragen van een scooterhelm alleen niet genoeg is. Deze helm moet namelijk voorzien zijn van een...

Lees meer

Welke soorten scooterhelmen zijn er?

Hoewel dat misschien zo mag lijken, is niet elke scooterhelm hetzelfde. Er zijn talloze verschillende soorten scooterhelmen op de markt die verschillende eigenschappen hebben en daarom voor verschillende situaties beter zijn. Omdat het lastig kan zijn om een keuze te...

Lees meer

Is het verplicht om een scooterhelm te dragen?

De regels rondom het dragen van een scooterhelm tijdens het bereiden van een scooter veranderen nog wel eens in Nederland. Het is in Nederland verplicht om een scooterhelm te dragen sinds begin 2023. Hoe dit nu precies werkt en wanneer je dit moet dragen gaan we je...

Lees meer