Is het verplicht om een scooterhelm te dragen?

De regels rondom het dragen van een scooterhelm tijdens het bereiden van een scooter veranderen nog wel eens in Nederland. Het is in Nederland verplicht om een scooterhelm te dragen sinds begin 2023. Hoe dit nu precies werkt en wanneer je dit moet dragen gaan we je uitleggen in deze blog. Zo weet jij precies of je wel of niet een scooterhelm op moet doen en weet je wanneer een helm aan de strengen eisen voldoet.

Is het dragen van een helm verplicht in Nederland?

Ja, het dragen van een goedgekeurde helm is vanaf 1 januari 2023 verplicht op een snorfiets. Dit is ingevoerd door de Rijksoverheid om het letsel wat wordt opgelopen tijdens ongelukken aanzienlijk terug te brengen. Hierdoor is het nu verplicht voor zowel de bestuurder als passagier om een helm te dragen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

Dit betekend dus dat je ook als je scooter trager dan 45 km per uur gaat een scooterhelm moet dragen. Voorheen waren de regels anders maar sinds 1 januari 2023 is het dus altijd verplicht een scooterhelm te dragen. Dit omdat er ook met dit type scooter veel ongelukken gebeurde.

Argumenten voor de helmplicht

Het invoeren van de helmplicht ging niet zonder slag of stoot. Echter zijn de argumenten voor de helmplicht dusdanig groot dat deze toch ingevoerd is. Dit heeft dan ook alles te maken met het de veiligheid van de bestuurder en passagier van de scooterhelm. Door het dragen van een scooterhelm wordt de kans op ernstig letsel verkleint.

Argumenten tegen de helmplicht

Argumenten die zijn gebruikt om de helmplicht te voorkomen hebben vooral te maken met de vrijheid van de scooterrijder. Het dragen van een helm is minder prettig dan zonder helm rijden waardoor veel mensen wilde voorkomen dat de helmplicht ingevoerd zou worden. Echter waren deze argumenten niet genoeg om het te voorkomen.

Gebruik een goedgekeurde helm

Naast dat het dragen van een helm is het ook verplicht dat deze helm goedgekeurd is en een juist keurmerk bevat. In Nederland zijn er twee typen certificeringen waar een helm aan moet voldoen. Voor brom/motorfietsen is een helm verplicht een ECE keurmerk te hebben. Een zogeheten speed pedelec helm moet in het bezit zijn van een NTA-8776 certificaat.

Het is daarom belangrijk dat als je een scooterhelm kopen gaat je controleert of de helm wel over de certificeringen beschikt zodat je een boete voorkomt. Daarnaast zijn deze certificaten er ook met een reden en is het een garantie dat de helm van een dusdanige kwaliteit is dat wanneer je ongeval meemaakt je goed beschermt bent.

Boete voor het niet dragen van een scooterhelm

Als je er voor kiest om toch zonder helm rond te reiden riskeer je niet alleen een risico op zwaarder letsel bij een ongeluk maar kan het ook zo zijn dat je een boete opgelegd krijgt. Wordt je aangehouden dan krijg je een boete van €100,- exclusief €9,- administratiekosten. De politie maakt geen uitzonderingen dus ook met een goede reden kun je niet onder deze boete uitkomen. Ook wanneer je helm niet goedgekeurd is volgens de juiste certificeringen loop je het risico op deze boete.

Helmplicht ingevoerd om veiligheid te verhogen

De reden achter het invoeren van een helmplicht zal geen verrassing zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat het dragen van een helm voor een de kans op een hoofdletsel met 48% doet dalen en dit zelfs oploopt tot 60% als we het hebben over ernstig hoofdletsel. Hiermee hoopt de Nederlandse overheid het aantal verkeersongelukken met hoofdletsel als gevolg terug te schroeven. Maar ook op gezichtsletsel heeft het dragen van een helm een positief effect, zo verkleinen ze de kans op gezichtsletsel met 23%. Iets wat een enorm positief effect heeft.

Draag een helm en voorkom letsel

Het dragen van een helm is dus verplicht met een reden. Om letsel te voorkomen speelt een scooterhelm een belangrijke rol. Ben je daarom nog niet in het bezit van een scooterhelm en wil je wel scooter gaan rijden dan is het verstandig een scooterhelm te kopen of lenen. Wij helpen je graag verder met je zoektocht naar een passende scooterhelm. Neem daarom gerust een kijkje op de rest van onze website. Alle helmen die op onze website staan zijn in het bezit van de verplichte certificeringen.

Meer blogs

ABS buitenschaal: bescherming voor je scooterhelm

Als je op zoekt bent naar een nieuwe scooterhelm heb je het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: een ABS buitenschaal. Als snel heb je door dat dit iets te maken heeft met de bescherming van een scooterhelm. Maar wat ABS nu precies is en waar het voor staat is...

Lees meer

Welk keurmerk moet een scooterhelm hebben?

Dat je als je scooter wilt rijden in Nederland een scooterhelm moet hebben mag geen verrassing meer zijn sinds begin 2023. Maar wat veel Nederlanders niet weten is dat het dragen van een scooterhelm alleen niet genoeg is. Deze helm moet namelijk voorzien zijn van een...

Lees meer

Welke soorten scooterhelmen zijn er?

Hoewel dat misschien zo mag lijken, is niet elke scooterhelm hetzelfde. Er zijn talloze verschillende soorten scooterhelmen op de markt die verschillende eigenschappen hebben en daarom voor verschillende situaties beter zijn. Omdat het lastig kan zijn om een keuze te...

Lees meer

Is een tweedehands scooterhelm veilig?

De aanschaf van een nieuwe scooterhelm is niet goedkoop. De kosten kunnen al snel oplopen tot aan de €100,- als je een helm wilt kopen die aansluit bij je behoeften. De gedachten om eens te kijken naar een tweedehands scooterhelm is daarom niet onlogisch. Deze zijn...

Lees meer