Welk keurmerk moet een scooterhelm hebben?

Dat je als je scooter wilt rijden in Nederland een scooterhelm moet hebben mag geen verrassing meer zijn sinds begin 2023. Maar wat veel Nederlanders niet weten is dat het dragen van een scooterhelm alleen niet genoeg is. Deze helm moet namelijk voorzien zijn van een specifiek keurmerk om te voorkomen dat je op de bon gaat wanneer je aangehouden wordt door de politie. In deze blog leggen we uit welk keurmerk een scooterhelm moet hebben.

Welk keurmerk moet een scooterhelm hebben?

Om in Nederland de weg op te mogen moet je scooterhelm in het bezit zijn van een ECE keurmerk. Dit keurmerk is verplicht voor alle motorvoertuigen. Kies je ervoor om de weg op te gaan met een helm zonder een ECE keurmerk dan loop je het risico op een boete van €100,- exclusief €9,- administratiekosten. Daarnaast is een scooterhelm zonder ECE keurmerk ook gevaarlijker omdat deze minder beschermt tegen letsel.

De reden van de verplichting

De reden van de invoering van strengere regels in Nederland sinds 1 januari 2023 is het feit dat er nog altijd te veel ongelukken gebeuren met ernstig letsel in Nederland. Om dit terug te brengen heeft de Nederlandse overheid begin 2023 dus de regels aangescherpt en is het sindsdien altijd verplicht een scooterhelm te dragen wanneer je de openbare weg betreedt.

Het was al verplicht dat een scooterhelm moest voldoen aan het ECE keurmerk. Dit heeft er alles mee te maken dat dit een garantie is voor een veilige helm. Voordat een scooterhelm het ECE keurmerk krijgt moet het namelijk getest worden. Als het de minimumeisen volbrengt dan krijgt de scooterhelm het keurmerk.

Scooterhelm met keurmerk herkennen

Alle helmen op onze website beschikken over het ECE keurmerk maar het is toch goed om te kunnen herkennen wanneer een helm het keurmerk heeft. Het geldt namelijk in heel Europa waardoor het ook op vakantie handig kan zijn om dit te controleren. Zeker in het buitenland wil voorkomen letsel oplopen wanneer je een scooterongeluk hebt.

Je kunt herkennen dat het om een ECE keurmerk scooterhelm gaat als er aan de binnenkant van de scooterhelm een omcirkelde E staat. Dit houdt in dat de scooterhelm aan de eisen voldoet. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken in welk land de helm het keurmerk heeft ontvangen. De landcode voor Nederland is E4. Een complete lijst vind je op de wat is het ECE keurmerk pagina.

Koop altijd een helm met het ECE keurmerk

Wil je een boete voorkomen maar vooral veilig de weg op? Dan is het aanschaffen van een ECE keurmerk scooterhelm een must. Wil je hulp in het zoeken naar een scooterhelm neem dan eens een kijkje op onze website. Alle helmen die je op onze website vindt zijn in het bezit van het ECE keurmerk waardoor je eenvoudig een keuze kunt gaan maken.

Meer blogs

ABS buitenschaal: bescherming voor je scooterhelm

Als je op zoekt bent naar een nieuwe scooterhelm heb je het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: een ABS buitenschaal. Als snel heb je door dat dit iets te maken heeft met de bescherming van een scooterhelm. Maar wat ABS nu precies is en waar het voor staat is...

Lees meer

Welke soorten scooterhelmen zijn er?

Hoewel dat misschien zo mag lijken, is niet elke scooterhelm hetzelfde. Er zijn talloze verschillende soorten scooterhelmen op de markt die verschillende eigenschappen hebben en daarom voor verschillende situaties beter zijn. Omdat het lastig kan zijn om een keuze te...

Lees meer

Is het verplicht om een scooterhelm te dragen?

De regels rondom het dragen van een scooterhelm tijdens het bereiden van een scooter veranderen nog wel eens in Nederland. Het is in Nederland verplicht om een scooterhelm te dragen sinds begin 2023. Hoe dit nu precies werkt en wanneer je dit moet dragen gaan we je...

Lees meer

Is een tweedehands scooterhelm veilig?

De aanschaf van een nieuwe scooterhelm is niet goedkoop. De kosten kunnen al snel oplopen tot aan de €100,- als je een helm wilt kopen die aansluit bij je behoeften. De gedachten om eens te kijken naar een tweedehands scooterhelm is daarom niet onlogisch. Deze zijn...

Lees meer