Welke soorten scooterhelmen zijn er?

Hoewel dat misschien zo mag lijken, is niet elke scooterhelm hetzelfde. Er zijn talloze verschillende soorten scooterhelmen op de markt die verschillende eigenschappen hebben en daarom voor verschillende situaties beter zijn. Omdat het lastig kan zijn om een keuze te maken wanneer je naar een scooterhelm op zoek bent hebben wij de belangrijkste scooterhelmen verzameld en geven we uitleg waarom je voor welke zou moeten kiezen.

Integraalhelmen

Een integraalhelm is een helm die je gezicht volledig beschermt. Deze helm heeft het meest de scooterhelm uitstraling en heeft in bijna alle gevallen een vizier. De helm biedt een goede bescherming waardoor veel mensen vaak direct kiezen voor de aanschaf van een integraalhelm. Over het algemeen zitten integraalhelmen fijn en zijn ze erg comfortabel. Wel bedekt het je volledige hoofd waardoor er weinig ventilatie is en het soms wat warm kan zijn.

Waarom zou je voor een integraalhelm moeten kiezen?

Je kiest vaak vanuit een veiligheidsoogpunt voor een integraalhelm. Een integraalhelm zorgt namelijk voor een bescherming van het gehele hoofd. Ook de kin is bedekt waardoor het letsel bij een ongeval vaak minder is dan bij bijvoorbeeld een jethelm.

Meer informatie over integraalhelmen: Wat is een integraalhelm?

Jethelmen

Jethelmen zijn de meest praktische scooterhelmen in dit lijstje. Deze lichte helm is namelijk ideaal wanneer je veel en korte ritjes maakt of niet al te hard rijdt. Omdat een jethelm namelijk licht is, biedt deze minder bescherming dan andere soorten helmen. Het beschermt namelijk niet de kin en gezicht. De helm gaat wel over de oren maar beschermt dus niet het onderste gedeelte van je gezicht.

Waarom zou je voor een jethelm moeten kiezen?

Een jethelm is de juiste keuze wanneer je een lichte helm wilt die wel gewoon bescherming biedt maar voldoende is wanneer je een niet te snelle scooter gebruikt. Met een jethelm heb je een goede helm die makkelijk in de omgang.

Meer informatie over jethelmen: Wat is een jethelm? | Jethelm kopen

Systeemhelmen

De veiligste van de populaire opties is de systeemhelm. Deze helm biedt veel bescherming en is vaak ook nog eens voorzien van veel luxe. De helm heeft daarnaast veel mogelijkheden om hem om te bouwen naar jouw wensen. Zo valt de bescherming bij de kin aan te passen zodat je tijdens het dragen wat zou kunnen eten of drinken. Het nadeel van een systeemhelm is dat deze vaak vrij prijzig is.

Waarom zou je voor een systeemhelm moeten kiezen?

Als het budget je toelaat en je van de luxe wilt genieten die een systeemhelm heeft tijdens het scooter rijden dan is een systeemhelm vaak de beste keuze. De helmen zijn wat prijziger maar hier staat wel tegenover dat de helmen een goede bescherming hebben. Mocht je het budget dus hebben dan raden wij altijd aan om een systeemhelm te kiezen.

Meer informatie over systeemhelmen: Wat is een systeemhelm?

Modulaire helmen

Een relatief nieuw model is de modulaire helm. Deze helmen zijn erg vergelijkbaar met systeemhelmen maar hier kun je het stuk bij de kin volledig verwijderen. Je kunt er dan als het ware een jethelm van maken. De helm biedt dus veel bescherming omdat het je volledige hoofd bedenkt. Daarnaast hebben de helmen vaak een moderne uitstraling omdat het over het algemeen vrij nieuwe modellen zijn.

Waarom zou je voor een systeemhelm moeten kiezen?

Vind je veiligheid belangrijk maar ook de mogelijkheid om je kinstuk te verwijderen is een must voor jou? Dan is wellicht een modulaire helm de beste optie. De helmen zijn vrij prijzig maar bieden een goede bescherming.

Crosshelmen

Een type scooterhelm die je minder op de weg ziet maar die wel interessant is om aan te schaffen is de crosshelm. De crosshelm wordt over het algemeen gebruikt op de crossbaan en biedt een goede bescherming bij een eventuele val. Het volledige hoofd is bedekt en het heeft zelfs een extra lang kinstuk. Dit maakt de helm enorm veilig, maar ook geeft het de uitstraling voor een wat specifieker type scooter. De helm wordt daarom op de openbare weg relatief weinig gedragen.

Waarom zou je voor een crosshelm moeten kiezen?

Wil je crossen op de crossbaan maar wel verzekerd zijn van een goede bescherming? Dan is het verstandig om een crosshelm te kiezen die ervoor zorgt dat je ten alle tijden goed beschermt bent op het moment dat je een val maakt.

Meer informatie over crosshelmen: Wat is een crosshelm?

Voor welke scooterhelm kies jij?

De keuze voor scooterhelmen is reuze. Bijna elk type is in verschillende kleuren te verkrijgen waardoor je altijd een passende scooterhelm tegen gaat komen op jouw pad. Kijk vooral eens rond op onze website, deze is namelijk gevuld met enkel de beste scooterhelmen die altijd voldoen aan de juiste keurmerken.

Meer blogs

ABS buitenschaal: bescherming voor je scooterhelm

Als je op zoekt bent naar een nieuwe scooterhelm heb je het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: een ABS buitenschaal. Als snel heb je door dat dit iets te maken heeft met de bescherming van een scooterhelm. Maar wat ABS nu precies is en waar het voor staat is...

Lees meer

Welk keurmerk moet een scooterhelm hebben?

Dat je als je scooter wilt rijden in Nederland een scooterhelm moet hebben mag geen verrassing meer zijn sinds begin 2023. Maar wat veel Nederlanders niet weten is dat het dragen van een scooterhelm alleen niet genoeg is. Deze helm moet namelijk voorzien zijn van een...

Lees meer

Is het verplicht om een scooterhelm te dragen?

De regels rondom het dragen van een scooterhelm tijdens het bereiden van een scooter veranderen nog wel eens in Nederland. Het is in Nederland verplicht om een scooterhelm te dragen sinds begin 2023. Hoe dit nu precies werkt en wanneer je dit moet dragen gaan we je...

Lees meer

Is een tweedehands scooterhelm veilig?

De aanschaf van een nieuwe scooterhelm is niet goedkoop. De kosten kunnen al snel oplopen tot aan de €100,- als je een helm wilt kopen die aansluit bij je behoeften. De gedachten om eens te kijken naar een tweedehands scooterhelm is daarom niet onlogisch. Deze zijn...

Lees meer