Wat is het NTA 8776 keurmerk?

Wat is het NTA 9776 keurmerk?

Het NTA 8776 keurmerk is een veiligheidsnorm voor speed pedelecs (en snorfietshelmen). Het NTA 8776 keurmerk is in 2017 ingevoerd om de veiligheid te verbeteren voor bestuurders van snelle e-bikes. Hiermee hoopt de Nederlandse overheid het aantal gevallen dat ernstig letsel overhoudt om een ongeval te verminderen.

Met de opkomst van de speed pedelec heeft de overheid ingegrepen om ervoor te zorgen dat de veiligheid verbeterd voor bestuurders. Sindsdien zijn speed pedelec helmen populairder geworden en is er dus ook een keurmerk in het leven geroepen die het NTA 8776 keurmerk heet.

Eisen van het NTA 8776 keurmerk

De helmen die in het bezit zijn van een NTA 8776 keurmerk voldoen aan een strengere eisen dan een normale fietshelm. Dit betekend dat niet elke helm zomaar in aanmerking komt voor een NTA 8776 keurmerk. De eisen waar een NTA 8776 helm aan moet voldoen zijn de volgende:

  • Bescherming voor een groot deel van het hoofd: De helm moet een groot deel van het hoofd beschermen. Speed pedelec helmen beschermen daarom het schedel, slaap en de achterkant van het hoofd;
  • Betere schokabsorptie: De helm moet meer schokenergie kunnen absorberen dan een normale fietshelm;
  • Vizier: De helm moet een vizier hebben dat de ogen beschermt tegen wind en het vuil en de insecten die hierdoor in potentie in de ogen kunnen belanden;
  • Reflecterende elementen: De helm moet reflecterende elementen hebben om de zichtbaarheid te vergroten richting andere deelnemers van het verkeer.

Het belang van een NTA 8776 keurmerk

Met de invoering van het NTA 8776 keurmerk hoopt de overheid het aantal ongelukken met ernstig letsel terug te brengen. Door helmen te laten voldoen aan een standaard eis en dit ook verplicht te stellen zouden statistisch gezien minder mensen extreem letsel op moeten lopen als het aantal ongelukken gelijk blijft.

Is een NTA 8776 keurmerk verplicht op een fietshelm?

Ja, een NTA 8776 keurmerk is verplicht voor speed pedelec helmen. Hiermee probeert de overheid de veiligheid van bestuurders van de speed pedelec te verbeteren. Er is bewust voor gekozen om zo meer bescherming te bieden. Bestuur je dus een speed pedelec dan ben je verplicht hier een helm voor te hebben met een NTA 8776 keurmerk. Anders riskeer je een boete.