Wat is een systeemhelm?

Wat is een systeemhelm?

Een systeemhelm is een grote scooterhelm waarbij je volledig het hoofd beschermt en je geniet van een aantal handige functionaliteiten. Een systeemhelm heeft namelijk de optie om je kin te bedekken maar kan ook zonder goede bescherming bieden omdat het je volledige hoofd omringt. Je kunt het vizier van een systeemhelm open of dicht klappen en zo tijdens het rijden eventueel afwisselen om de manier van het dragen van je helm iets te veranderen.

Systeemhelmen worden vaak gedragen op een snellere scooter omdat het de beste bescherming biedt. Het nadeel van een systeemhelm is dat deze een stuk groter en zwaarder is. Het kan dus zo zijn dat je na een tijdje last krijgt van dit gewicht. Toch komt hier wel bij kijken dat je altijd goed beschermt bent en bij een ongeval met een systeemhelm waarschijnlijk het meest veilig bent.

Voordelen van een systeemhelm

Het grote voordeel van een systeemhelm is het feit dat het je goed beschermt op het moment dat je een ongeval meemaakt. De voordelen van een systeemhelm zijn:

  • Veiligheid: Een systeemhelm zorgt voor de meeste bescherming omdat het je hoofd volledig omringt en ook gemaakt is van de beste materialen om letsel tijdens een eventueel ongeluk zo ver als mogelijk in te perken;
  • Comfort: Ondanks dat en systeemhelm vrij groot is heeft het een fijn comfort en is het niet vervelend om een systeemhelm te dragen;
  • Veelzijdig: Je kunt een systeemhelm dragen op een grote of kleine scooter maar zou hem ook kunnen dragen als motorhelm;
  • Geluiddempend: Een systeemhelm is enorm geluiddempend. Het is dus fijn om te dragen wanneer je op een scooter zit die veel geluid maakt.

Nadelen van een systeemhelm

Helaas kent ook een systeemhelm wat nadelen. De belangrijkste nadelen van een systeemhelm zijn:

  • Gewicht: Een systeemhelm is een vrij zware helm omdat het veel bescherming biedt. Dit maakt hem dus redelijk zwaar wat bij langere afstanden kan resulteren in last van je nek;
  • Prijs: Over het algemeen is een systeemhelm een vrij prijzige helm. Dit omdat ze van dure materialen zijn gemaakt. Toch zou dit geen reden moeten zijn om niet voor een systeemhelm te kiezen omdat veiligheid natuurlijk op plek één komt te staan.

Verschillende soorten systeemhelmen

De luxe van een systeemhelm is dat het veel opties heeft. Zo kun je sturen in de bescherming voor je kin en kun je ook met het vizier veel kanten op. De helm is makkelijk verstelbaar waardoor je zelfs met een systeemhelm op wat zou kunnen eten of drinken. Daarnaast is er een ruime keuze in het aantal vizieren en kun je ook je helm aanpassen met leuke toevoegingen om hem meer bij de stijl van jou of je scooter te laten passen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een systeemhelm

Bij het kopen van een systeemhelm is het vooral belangrijk een helm te kiezen die echt lekker zit. Waarschijnlijk heb je ook een snellere scooter en ga je er veel kilometers op maken. Het is daarom belangrijk dat je een systeemhelm kiest die lekker zit en waar je langere tijd zonder irritaties meer rond kunt rijden. Daarnaast is het belangrijk dat je controleert of het een erkend keurmerk heeft zodat de helm aan de veiligheidseisen voldoet en je in het geval van een ongeluk goed beschermt bent.

Kennisbank

Meer weten over de verschillende scooterhelmen die op de markt zijn? Bekijk dan eens onze kennisbank met informatie over wat is een crosshelm, wat is een fashionhelm, wat is een integraalhelm, wat is een jethelm en wat is een speed pedelec helm.